Inholland
Menu

Geschiedenis

[vc_row css=”.vc_custom_1478264623285{margin-left: -15px !important;}”][vc_column width=”1/12″ offset=”vc_hidden-xs”][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]

Geschiedenis

[/vc_column_text][vc_column_text el_class=”marginLeft paddingt10b30″]Historie HBO Fietstocht
Hoe is de HBO Fietstocht ooit ontstaan en wat is er in de afgelopen jaren gebeurd? Hieronder vind je een overzicht.

2016
De Hanzehogeschool Groningen organiseerde op vrijdag 26 augustus 2016, de 15e editie. De afstanden bedroegen 50, 90, 120 km en een MTB-route. Het was een zonnige dag met routes door heel Noord-Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe). Met bijna 500 deelnemers een record lustrumeditie. Bekijk de foto’s op de Facebook-pagina.

2015
In 2015 is de HBO Fietstocht niet georganiseerd.

2014
Op vrijdag 29 augustus werd de HBO Fietstocht georganiseerd in Leeuwarden door NHL Hogeschool, Stenden en van Hall Larenstein. Er waren meer dan 300 fietsers die deelnamen aan de tocht. Deelnemers konden afstanden kiezen van 50, 90 of 120 kilometer door de Friese landschappen.

2013
Op vrijdag 30 augustus konden alle medewerkers van hbo-instellingen in Nederland meedoen aan dit fantastische evenement, dat dit jaar georganiseerd werd door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). In Nijmegen klonk het startschot voor meer dan 450 deelnemers. Naast het fietsen was er een breed scala aan leuke activiteiten.

2012
Vrijdag 31 augustus 2012 werd bij het USC Universum op het Science Park de HBO Fietstocht gehouden. Deze twaalfde fietstocht werd door de Hogeschool van Amsterdam georganiseerd en telde zo’n vierhonderd deelnemers.

2011
Dit jaar organiseerde de Hogeschool van Rotterdam de tocht. Ondanks de natte start kijken we terug op een geslaagd evenement. De 50 km route heeft zelfs geen enkele spat regen gehad. De reacties na afloop waren erg leuk.

2010
Op vrijdag 27 augustus 2010 vond de 10e HBO Fietstocht plaats. Dit keer was Saxion Hogeschool te Deventer gastheer. Deze inmiddels 10e editie zullen de deelnemers zich nog lang herinneren: het grootste aantal deelnemers tot nu toe (420), maar ook de natste tocht ooit. Ondanks het vele water was het opnieuw een geslaagde tocht, gekenmerkt door sportiviteit, plezier en saamhorigheid. Er zijn weer leuke informele contacten gelegd met collega’s van andere hogescholen.

2009
Op vrijdag 28 augustus 2009 vond de negende HBO Fietstocht plaats. Deze tocht werd georganiseerd door Fontys Hogescholen en werd met name beroemd om zijn geweldige routes met als extraatje een mountainbike route.

2008
Op 29 augustus 2008 organiseerde Hogeschool Inholland vanaf de locatie Haarlem de 8e editie van de HBO Fietstocht. Zoals Inholland altijd alles groots aanpakt, was dit nu ook het geval en het werd een geslaagd event.

2007
In 2007 heeft Hogeschool Zuyd de HBO Fietstocht georganiseerd.
Op donderdag 30 augustus hebben 200 Collega’s genoten van het mini-preuvenemint en het gezellige samenzijn. Veel contacten zijn er gelegd tussen de collega’s van de diverse Hogescholen. Vrijdag 31 augustus kwamen er nog eens 100 bij. De 300 fietsers waren verdeeld over 100 voor de 40 km, 80 voor de 80 km en 120 voor de 120 km. Gelukkig zijn er geen ongelukken gebeurd en is iedereen gezond (zelfs gezonder!) en wel naar huis teruggekeerd.

2006
Voor 2006 verscheen de Haagse Hogeschool op het toneel in verband met het 10-jarig bestaan van hun Unilocatie. De Haagse Hogeschool zocht een partner en vond deze in Leiden bij de Hogeschool Leiden. Ook de Hogeschool Leiden had een reden voor een feestje namelijk het 20 jarig bestaan.

2004-2005
In 2004 was het Leeuwarden die de gelegenheid kreeg om de tocht te organiseren genaamd “Expeditie Leeuwarden”. De hele organisatie was op poten gezet, de deelnemers stonden klaar. Alleen de weergoden waren ons niet gunstig gezind. Veel regen, een harde wind en een lage temperatuur stonden op het programma. Dit was de reden voor de organisatie om de tocht af te blazen. Gelukkig maakten zij de draaiboeken weer actueel voor het jaar erna. Dus in 2005 vertrokken we uit Leeuwarden en voerde de route langs de terpen en over het bruggetje van Bartelhiem. Geen “bergen” deze keer, maar toch flink wat regen in de ochtenduren. In de middag verscheen de zon. Opgedroogd en zonovergoten arriveerden de deelnemers op het terras van één van de Hogescholen voor de “afdronk”.

2003
En inderdaad, in 2003 is de Hogeschool Arnhem en Nijmegen aan de beurt. Dit keer waren het de pedaleurs uit Malden, die ons over het heuvelachtige landschap van de Veluwe voerden. Erik Breukink was deze dag onze coryfee. Hij liet ons zien hoe je een heuvel moet beklimmen. Velen van ons stonden echt te puffen bij het overwinnen van de Posbank, de Zijpenberg en de Emmapyramide. De organisatie kwam er vervolgens ook achter dat het voor een pontje toch wel erg lastig is om 200 fietsers over te zetten. Een prachtige dag was het!

2002
De Hogeschool Rotterdam en de Hogeschool voor Economische Studies kregen de tocht in 2002. De fusie tussen deze scholen was de reden. Onder leiding van de wielrenners van de wielerclub “De Waardrenner” en onder toeziend oog van onze “gouden” Leontien van Moorssel gingen onze pelotons door de Alblasserwaard en langs de Reeuwijkse plassen. Er zat ook een kuitenbijter in. Dat was de Brienenoordbrug. Wederom was het mooi weer en de roep om een heuvelachtig parcour werd steeds groter.

2001
In 2001 was de Hogeschool van Amsterdam aan de beurt. De start vond plaats in Zaandam en de tocht liet de rijders door het fraaie Noord-Hollandse landschap rijden. De lunch werd genuttigd in het dorpshuis van het dorpje Stompetoren onder de rook van Alkmaar. Het weer was wederom perfect. Weliswaar was het een bewolkte dag, maar de temperatuur en de wind waren gematigd en dus heerlijk om te fietsen. Wederom staan de Hogescholen in de rij om de volgende HBO Fietstocht te mogen organiseren.

2000
Hoe begon het ook al weer? Het was in het voorjaar van 2000 dat de eerste HBO Fietstochtbrief in de bus viel. De HBO-raad, de vereniging van hogescholen, bestond 25 jaar en wilde hieraan een sportieve uiting geven. Bovendien was er sprake van de vorming van de Saxion Hogeschool uit de Hogeschool Enschede en de Hogeschool IJsselland. Reden genoeg om de fietstocht vanuit partycentrum Het Hulsbeek, nabij Oldenzaal te laten beginnen na het nuttigen van koffie met Twentse krentenwegge en na een peptalk van oudwereld-wegkampioen Hennie Kuiper. De tocht met ca. 150 deelnemers verliep onder fraaie weersomstandigheden door de “mooiste delen van Twente en het Duitse grensgebied”.

Na deze succesvolle primeur stonden de Hogescholen in de rij om deze manifestatie ook te mogen organiseren, en een nieuwe traditie was geboren.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/12″ offset=”vc_hidden-xs”][/vc_column][/vc_row]